Universet - Kosmos

VÅRT FANTASTISKE UNIVERS

Natthimmelen har vært kilde til undring og spekulasjon helt fra de første sivilisasjoner. Sola med sin livgivende energi ble dyrket som en gud, og det ble laget myter rundt dens daglige reise over himmelen.

Oldtidas egyptere var de (sannsynligvis) første som beregnet lengden av solåret. Ved å legge fem dager til sin første 360 dagers kalender fikk de en feilmargin på bare seks timer. Det som begynte med myter og mystisisme, førte snart til vitenskap og oppdagelser. Fem tusen år seinere er kunnskapen om solsystemet og verdensrommet betydelig større, men vi føler neppe mindre ærefrykt overfor universet enn det de tidligste observatørene gjorde.

 


Vi ser på kjente kosmiske fenomener som kometer, asteroider, meteorer og stjernetåker, og andre som er mindre kjente: kvasarer og fjerne galakser med en så enorm lysstyrke og energi at det får var sol til å virke som en 40 watts lyspære i en uopplyst katedral i sammenligning; mørk materie, som nærmere 90 prosent av vårt univers består av, selv om den ikke kan oppdages direkte; og svarte hull, supertett materie med en gravitasjonskraft så sterk at ikke engang lyset kan slippe ut.


Tid og rom er enorme størrelser. Det er nesten 15 milliarder år siden kjempesmellet, Big Bang, da hele universet ikke var større enn en partikkel, og det er 4,5 milliarder år siden en sky av gass og støv kollapset og dannet den stjernen som sørger for liv på Jorda. Å studere objekter dypt inne i rommet er å se hundrevis av millioner år inn i fortida. Lyset har reist strekninger som er helt ubegripelige for oss. 

______________________________________________________________________


Space Telescopes of the future______________________________________________________________________________________________

Hvor stort er universet? Det har nå en radius 46.5 milliarder lysår i alle retninger fra jorden. Det vet vi i dag, men kanskje er det enda større. For å sette det litt i sammenheng er den lille snutten under et morsomt forsøk på å vise hvor stort universet er.    

http://htwins.net/scale2/

 

_______________________________________________________________________________________


Fanget hele himmelen på ett bilde
(VG Nett) Amatørastronomen fra Seattle sa opp jobben som markedsføringsdirektør for å vie seg til stjernene. Resultatet? Et panoramabilde av hele verdens nattehimmel.

Det unike bildet viser detaljer fra Skorpionen og Melkeveien, og er en del av amerikaneren Nick Risingers fotoprosjekt Photopic Skysurvey.

I fjor sa den ivrige kunstfotografen like godt opp jobben som markedsføringsdirektør i Seattle for å vie seg til fotograferingen av himmelen på fulltid.

20-30 millioner stjerner

Han plasserte seks spesialkameraer på strategiske høyder vest i USA og i Sør-Afrika. For å fange så mye av himmelen som mulig stilte han inn kameraene slik at de tok bilder ved nymåne - når nettene er ekstra lange og mørke.

Risinger programmerte de seks kameraene til å ta bilder samtidig, og kunne dermed følge stjernenes endeløse ferd over himmelen. Til slutt satte han sammen 37.440 eksponeringer til et gigantisk panoramabilde av nattehimmelen.

Det 5000-megapixel store bildet viser alle stjernene i Melkeveien i naturlige farger.

Se hele Risingers stjernebilde her

Jeg ville dele det jeg trodde var mulig, sier Risinger til nyhetsbyrået AP.

- Vi ser det aldri slik som dette. Dette er mye klarere. I løpet av en bra natt i Seattle ser du kanskje 20 eller 30 stjerner. Dette bildet i sin fulle størrelse, viser mellom 20 og 30 millioner stjerner. Alt er forsterket, forklarer han. Les resten her

Fantastiske bilder...
___________________________________________________________________________________________________

Stellarium  - planetarium for deg som liker å se på stjernehimmelen (anbefales)

Det finnes en del glimrende programmet for å studere stjernehimmelen. Et program som jeg syns er bra er Stellarium Det beste er at programmet er free open source program. Anbefales._____________________________________________________________________________________________

Romvær

Forholdene i vårt nære verdensrom påvirker Jorden og menneskelige aktiviteter. På denne siden finner du informasjon om dagens romvær-situasjonen. Du kan sjekke om det kan ventes nordlys til kvelden og om det har skjedd kraftige eksplosjoner i verdensrommet.
Romværet påvirkes hovedsakelig av utbrudd og aktivitet på Solen og ekstreme eksplosjoner langt ute i verdensrommet - gammaglimt. I tillegg passerer Jorden med jevne mellomrom gjennom meteorsvermer.

SOLAKTIVITETEN
Ulike typer utbrudd på Solen slynger partikler i retning Jorden. Disse kan forårsake flotte nordlys, betydelige geomagnetiske forstyrrelser og i ekstreme tilfeller omfattende strømbrudd og ødelagte satellitter og brudd på kommunikasjonene. Solaktiviteten varierer sterkt med en periode på omtrent 11 år. Aktiviteten følger du her:

Dagens romvær fra Spaceweather.com

Kilde: http://www.astro.uio.no/ita/romvaer/romvaer.html
_________________________________________________________________________

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar