Pages - Menu

Vaksinemotstand - løgn og dårlig kildekritikk.

Vaksinemotstanden i vår del av verden har ført til en økning i enkelte sykdommer, som det er lett å beskytte seg mot ved hjelp av vaksiner. Jeg har vanskeligheter med å forstå foreldre som ikke vaksinerer sine barn. De utsettes for risiko for å blir syke av sykdommer det finnes vaksiner mot. Poenget er at jo flere foreldre som lar være å vaksinere sine barn, jo dårligere blir flokkimmuniteten i samfunnet. På verdensbasis så vet vi at barnedødeligheten er kraftig redusert takke være effektive vaksineprogrammer.

I dag får 83 prosent av verdens barn tilbud om vaksiner, viser rapporten «Immunisation for all - No child left behind» fra Redd Barna. Jeg syns det er greit å ha med seg dette når man diskutere vaksiner. Det er ingen tvil, vaksiner redder liv.
Verdens Helseorganisasjon WHO har svært mye god statistikk om vaksiner.
Summary presentation of key indicators
Global Immunization Data
Vaksinasjonsdekning (oppdatert for 2014)

Nedgang i tilfeller av meslinger (sakte men sikkert)
Nedgang i tilfeller av polio
Nedgang i tilfeller av kikhoste

Folkehelseinstituttet om vaksiner:
FHI, Vaksinasjonsboka e-bok Smittevern 14
FHI. Smittsomme sykdommer e-bok Smittevernboka


Jeg skriver ikke dette for vaksinemotstanderne, (jeg også kaller de antivaksere) de er har allerede bestemt seg for på forhånd at vaksiner er noe herk. De forholder seg ikke til forskning uansett. De lager sine egne konklusjoner basert på løgner og pseudoscience. Jeg gjør et forsøk på å nå de som lurer på om de skal vaksinere sine barn. Her hjemme er vaksinedekningen høy og dokumentasjonen er god, men det kan endre seg hvis antivakserne når igjennom med sine myter og det jeg vil kalle Fear mongering. Jeg mener det er greit å se litt nærmere på uredeligheten vaksinemotstanderne viser frem i ulike debatter og sammenhenger.  
luns-alti-vs-png1
  Lunch © Børge Lund/ distr. strandcomics.no Sjekk ut: https://www.facebook.com/KjellTech
Det hevdes stadig at vaksiner lages kun for å tjene penger. Det blir for enkelt. Det er faktisk store besparelser i å lage en vaksine som hindrer ulike sykdommer å spre seg. Det koster mye penger å pleie syke, syke som kunne vært vaksinert, som ikke trenger pleie på et sykehus som krever ressurser vi strengt tatt ikke har. Det finnes noe data som forteller at det er store besparelser i å utvikle vaksiner.

Global eradication of measles: an epidemiologic and economic evaluation.
Kostnadseffektiviteten av kikhoste boostervaksinasjon i Nederland.
Cost-effectiveness of adding vaccination with the AS04-adjuvanted human papillomavirus 16/18 vaccine to cervical cancer screening in Hungary.
Rotavirus vaccine: a cost effective control measure for India.
Vaccination of risk groups in England using the 13 valent pneumococcal conjugate vaccine: economic analysis.


Økonomien i dette kan kan også illustreres på følgende måte fra The International Vaccine Access Center at Johns Hopkins School of Public Health:
Vaccines Work: Key Facts and Figures

Faktisk kan vi takke tusenvis av forskere som har studert immunologi, virologi, biokjemi og andre spesialiteter for vaksiner vi har i dag. Vi snakker om forskere som har gitt sine arbeider liv for å lindre menneskelig lidelse. Motsatsen er vaksinemotstandere som har trålet nettet noen timer/dager og heklet seg inn i tåpelige konspirasjoner over hvor forferdelig vaksiner er. Når vaksinemotstanderne hevder at vaksiner fører til autisme, så er det galt. Når de forteller deg at vaksinerte barn er sykere en uvaksinerte, så er det galt. Når de forteller deg at poliovaksinen fører til kreft, så er det galt.  Nå de forteller deg at vaksiner fører til diabetes type 1, så er det galt. Dette er mennesker som tror at de blir eksperter ved noen timers (dagers) research via google, det er til å grine av. Dette er mennesker som tar det de leser på nettet for god fisk, så mye fisk at de burde ha en egen fiskekvote i rent tøv.

Vaksinemotstanderne er late 
Vaksinemotstanderne tror at ved å bruke noen timer eller dager på nettet hvor de driver research på Google eller leser andre antivaksinewebsteder gjør at de blir eksperter. Der finner de ut «sannheten» om vaksiner. I all hovedsak er dette mennesker som ikke har filla peiling på immunologi, virologi, bakteriologi, hvordan vaksiner virker eller epidemiologi. De rører rundt på nettet og tror oppriktig at de er eksperter innen biomedisin. Det er de definitivt ikke! De velger ut linker og kilder som forteller akkurat det de vil høre, at vaksiner er noe herk, og brukes til å utrydde oss m.m. De kan begynne enkelt, rett og slett få informasjon om vaksiner via et spill. Lurt å kjøre gjennom «Tour» delen først. Der kan de faktisk lære en del om viktigheten av å vaksinere seg.

Vitenskap er knallhardt arbeid. Vi snakker om mennesker som bruker tusenvis av timer i laboratorier og i klasserom, de deltar på konferanser hvor deres arbeid er kritisert, og noen ganger blir latterliggjort. De bruker tusenvis på tusenvis av timer med skriving eller lesing av faglitteratur og andre vitenskapelige verker. Å bli en ekspert på et fagfelt innen vitenskapen tar svært mye tid, og det er ikke noen enkle snarveier her. Vi bør ha respekt for at det finnes mennesker som har investert tid og ressurser i å bli forskere. Vaksinemotstanderne bruker noen timer og dager hvor de tråler google etter alt som kan støtte deres forhåndsbaserte inntrykk. Det kalles bias.

Hva med vaksinemotstandere? De bruker noen dager, kanskje uker hvor de viser til dårlig designede enkeltundersøkelser støttet av en rekke ensidige kilder pakket inn en sober språkføring. Siden de fleste av oss har svært liten trening i å lese vitenskapelige studier og enda mindre evne til å tolke dem riktig, er det som regel nok å slenge i bordet en tykk bunke med påstander som gir et inntrykk av vitenskapelig holdbarhet. Vaksinemotstandere er for late til å investere tid i å lære seg litt om metode og metodikk. De senere år har dette blir vektlagt i større grad, i skolen. Jeg har faktisk diskutert og snakket med elever på barnetrinnet som virker mer reflektert en mange vaksinemotstandere som turnerer på internett.

Vi kan ikke se bort fra hva forskningen faktisk sier om vaksiner. Her forteller en mor som tidligere var vaksinemotstander, at hun mistet mange venner da hun endret syn på vaksiner, og lot sine barn vaksineres.

Leaving the Anti-Vaccine Movement - Voices For Vaccines
”I can’t tell you how I became pro-vaccine without first telling you how I became anti-vaccine. When my oldest daughter was about four months old, I discovered “crunchy” parenting. I entered a world full of cloth diapers…”
Kildekritikken er katastrofalt dårlig
Jeg ser ofte mantra over hvor viktig det er "å gjøre research selv". Ved hjelp av Google og youtube kan en finne ut at vaksiner er laget av aliens fra andromedagalaksen og er ledd i en invasjonsplan for å ta over planeten, eller at presidenten i USA er antikrist, så poenget er å er drive en smule kildekritikk.

Kildekritikk er et samlebegrep for metoder brukt for å skille verifiserte opplysninger fra spekulasjoner. På internett er informasjonsmengden kort og godt formidabel. Det er ikke alltid lett å sjekke om det en kommer over er av god nok kvalitet. Derfor er et viktig at viktig at en benytter ytterligere kildekritiske metode. Kildekritikk handler om å vurdere kvaliteten på den informasjonen en kommer over, i forhold til utgangspunktet. Anbefaler:Thinking Critically About World Wide Web Resources som fokuserer på hva en må være klar over når en vurderer nettsider som informasjonskilder blant annet. 


En kvalitativ vurdering av informasjonskilder handler om å vurdere kilder ut fra egenskaper som type, troverdighet og ekthet. Hva slags type kilde har vi med å gjøre? Er det forskningsformidling eller politiske meningsytringer, nyheter eller regelrett tøv? Er kilden det den gir seg ut for å være? Hva sier kilden opp mot andre kilder i relasjon til tema?  Vaksinemotstandere og ikke minst konspirasjonsklovner i mange valører er særs flinke til å bruke Youtube som kilde, ofte som den enste kilden. Å bruke Youtube som den eneste kilden for en påstand eller sak er høyst betenkelig. Hva gjelder videoer så kan hvem som helst poste hva som helst der. Det finnes naturlig nok en del bra, men det ligger også uhorvelige mengder med videoer som er produsert nettopp for å vise at «noe som ikke finnes - finnes». Hvem som helst kan i dag produsere, kryssklippe i vilden sky. Legg til litt skummel musikk, vipps så kan hvem som helst påstå at «jorden er flat» Eller at «Bill Gates er fra Andromeda galaksen, og er her for å ta livet av oss med … vaksiner» 


Kommentarspaltene under videoene er ofte et søppelhav, hvor mennesker med relativt store kognitive utfordringer øser ut sine meninger og analyser som er helt hinsides.
Det ligger også en del bra på Youtube, så hver enkelt Youtubevideo bør vurderes grundig, i likhet med alt annet vi kommer over i livet. Stikkordet her er igjen - kildekritikk. Sistnevnte er ikke noe vaksinemotstandere bruker særlig mye tid på. Eller rettere sagt, de kildene som støtter opp om allerede sementerte standpunkter, er kilder som blir troverdige i egne øyne.

pubmed-no

Forskning er lett tilgjengelig i dag. Vi har Pubmed som kan finne stort sett alle studier innenfor en rekke helserelaterte temaer.  På Pubmed ligger det også hypotester av varierende kvalitet som særlig antivakserne tolker og presenteres som konklusive undersøkelser, men som rett og slett er hypoteser, ofte løse hypoteser. Det koster som regel noen kroner å få tilgang til en del undersøkelser, men selve sammendragene er gratis (abstract), men du trenger litt mer enn det for å tolke en studie kritisk. Vi har også en rekke åpne kilder hvor en kan finne god forsking som f.eks. Cochrane Collaboration, BMJ, The Lancet, PLOSone, Nutrition and Metabolism og The New England Journal of Medicine, Jama Network. Slenger på PNAS også som har en del gode artikler relatert til medisin. 
 

Falsk Balanse
Å skrive balansert ser ut til å være noe journalister er opptatt av. Dessverre kan ser det ut som om det er blitt et mantra uansett hva som presenteres. Falsk balanse er blitt et problem, særlig i en del helserelaterte saker.


Er det noen som avviser vaksinasjonsprogrammer og seriøst mener at vaksiner tar livet av oss eller at trådløse nettverk gjør dem så syke at de må gå med metallnetting over hode når de intervjues på Dagsrevyen, så skal de slippe til. For ikke å snakke om såkalte synske som kan finne hvem det skulle være, når mennesker blir borte. De får slippe til, UTEN at mediene faktisk formidler hva vitenskapen sier om saken. Det stilles svært sjeldent kritiske spørsmål til Intervjuobjektene. De gangene det refereres til vitenskap så fremstilles forskingen som et av flere syn på sakene og de fremstår som likeverdige når de ikke er det.

BBC hadde for noen år tilbake en ryddesjau hvor BBC-rapporten som ble utarbeidet som slo fast at vitenskapsprogrammene til BBC går for langt i å framstille "begge sider av saken". Det skapes en falsk balanse der til dels idiotiske påstander og kranke «teorier» er likestilte. Vi som publikum forledes til å tro at det er stor vitenskapelig uenighet når det i realiteten ikke er det.

Science-vs-BS

Vi ser en del saker i media også her hjemme som likestilles som balanserte, uten at de en gang er i nærheten av å være likestilte. Det skaper falsk balanse.
Bloggdask om el-overfølsomhet
Bloggdask for ukritisk artikkel om KISS/KIDD
Bloggdask til atter en sak om dyretolking
Sender journalister i skammekroken
Bruker for mye tid på vitenskapelige pseudo-debatter
False Balance Exposed: BBC Gives Too Much Weight to Fringe Views on Climate Change, Independent Review Finds. Duh.
What Misled and confused? Telling the public about MMR vaccine safety Doctors Don’t Tell You



Vaksinemotstandernes kildegrunnlag
Vaksinemotstanderne driter jo langt I kildene jeg lister opp over. De linker til de kildene som bekrefter deres forhåndssementerte syn, som fortelle at vaksiner er livsfarlige. De linker til tullete konspirasjonssider og rene vaksinemotstandsmiljøer. La oss se på et knippe kilder som aldri dør i vaksinemotstandskretser.

Kilder som vactruht og NaturalNews, therefusers, wnytruthers samt sanevax er mye brukt av vaksinemotstanderne. Felles for disse er en rekke feilaktige myter om vaksiner, iblandet konspirasjoner, rene løgner og tøv.
For ikke å snakke om mercola, et sted hvor vanvittige helseråd og antivaksineråd er gjennomgangsmelodien. Mercola er ikke noen medisinsk doktor, han er osteopat. I USA sitter det litt løsere å smykke seg med en doktortittel, og han har derfor lov til å kalle seg "doktor" i USA. Vi snakker om en kar med nese for butikk.

På nettsiden til Mercola kan du lese om at ”Sink kan kurere diaré og artikler som: Do Drug Companies Secretly Favor a World Flu Pandemic? Mercola mener at AIDS ikke er klinisk forårsaket av HIV viruset, men av frykten for at HIV viruset er farlig.

I tillegg er occupycorporatism brukt for å legitimere absurde påstander som ikke henger på greip. Det linkes også påfallende ofte til whale.to, en side med et sammensurium av pseudovitenskap, antisemittisme, holocaustbenektelse, vaksinemotstand eltet i en salig blanding. Når de blir konfrontert med sine kildevalg, så er omkvedet at de linker bare til de «snille delene av kildene». Å linke til tullete konspirasjonssider som Mercola, Natural News o.l. gruslegger et hvert håp om en fornuftig diskusjon med persongalleriet i dette miljøet.

Nedenfor har jeg satt opp en oversikt over de mest brukte kildene antivaksere bruker, kilder som ikke er tuftet på hva forskingen sier, men som i stor grad er fearmongring, manipulering av data, kirsebærplukking og ikke minst myter.
Natural News Gaia-Health Unovita.com
Mercola InfoWars Earthopensource.org
Daily Mail NVIC AVN Australian Vaccination Network
Fripresse.com Prisonplanet Russia Today
Ingunn Røiseland RealFarmacy Huffington Post
I lyskilden The Ecologist Greenmedinfo.com
Kilden nyheter VacTruth Vaccine Risk Assessment Network (VRAN)
Nyhetsspeilet Whale.to What Doctors Don’t Tell You

1501840_489455881171663_973765842_n
Fly your own airplain … Trust all sources eqally, and remeber, you are more trainded than your doctors and research scientist thanks to Google…”
Dette er mennesker som helt seriøst mener at de er bedre rustet en leger og helsepersonell til å finne informasjon fordi …Google. Det understreker bare poenget med kildekritikk og hvor viktig det faktisk er.

Vaksinemotstanderne bygger sine argumenter på en rekke logiske feilslutninger fordi de egentlig vet at de ikke har særlig gode kort på hånden. De drar frem konspirasjoner om hvor forferdelig Big Pharma (legemiddelindustrien) er. Akkurat her har de noen poenger, men de klarer ikke å nyansere bildet, langt mindre sette det inn i sammenhenger.

Forskningsresultater som viser hvor viktige vaksiner er for helsetilstanden i verden hopper de galant bukk over. Isolerte enkeltstudier som forbausende ofte er dårlig designet, som på en eller annen måte støtter det de tror på, får et evig liv på rare nettsider/forum og gjentas til det kjedsommelige i en slags lek, hvor de tror det blir mer sant hvis de gjentar tøvet sitt mange nok ganger.


1391501_623805934336084_601342360_n
“Measles is caused by trauma”
Denne er ille, men dette er faktisk påstander antivaksere og livsfjerne alternativister kan få seg til å si. Ellers er innlegget preget av uvitenhet og rent sprøyt. Selv her hjemme i vårt samfunn hvor utdanningsnivået er ganske høyt, flakser det mennesker rundt med “sin egen sannhet” surrende rundt i hodet og som nekter plent å forholde seg til verden rundt seg.

Jeg syns faktisk utsagnet under understreker de to eksemplene over.
FireShot Screen  - www_facebook_com_olejohn_saga_posts_10200551450539759

“Når uvitende mennesker briljerer med sin uvitenhet, så blir alle andre som også er uvitende imponert”

Vaksinemotstanderne er arrogante og egoistiske

Det er ingenting som er så arrogant som å tro at deres meninger er like viktige som majoriteten av forskere som har brukt år og testet og atter testet vaksiner og funnet ut at det i all hovedsak er trygt. Særlig antivakserne «lider» av det jeg kaller Dunning-Kruger effekten som er en kognitiv skjevhet hvor de ikler seg en illusorisk overlegenhet hvor de feilaktig vurderer sine evner langt høyere enn i dette tilfellet forskere og lekfolk gjør.

Et annet triks de er flinke til å benytte personangrep. De vet at de i stor grad er på gyngende grunn, da er det lett å dra frem en rekke triks for å avlede oppmerksomheten. Et typisk mønster er at de beskylder deg for å være «farma shill» - at du jobber for legemiddelindustrien osv.


Jeg har skrevet en del bloggposter om hvordan antivakserne antivakserne her hjemme kommuniserer og hva de fronter av ren feilinformasjon. De spiller naturligvis på frykt iblandet konspirasjoner og selvfølgelig er deres ikon den avskiltede britiske legen Andrew Wakefield  som i 1998 publiserte en forskingsrapport hvor han hevdet at MMR-vaksine førte til autisme noe som dras frem igjen og igen. Andre forskere gjorde en rekke oppfølgende studier fra ca 1999 og frem til i dag, men ingen viste noen sammenheng mellom MMR- vaksinen og autisme. Konklusjonen er at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR – vaksinen og autisme. Det finnes ikke en eneste peer-reviewed undersøkelse som støttet Wakefields påstander. I 2010 trakk det anerkjente medisinske The Lancet tilbake de siste av Wakefields artikler. Dessverre vil vaksinemotstanderne stikke fingrene i ørene og se bort fra alle fakta vdr Wakefield og hevde at MMR vaksinen forårsaker autisme.

Vaksinemotstanderne bryr seg kun om sin egen sak som de har heklet seg inn i. Hvis de ikke gjorde det, ville de faktisk lese hva ekspertene sier, og vaksinere sine barn. De tror åpenbart at på at disse barnesykdommer er ikke så alvorlig, men dessverre barn dør av barnesykdommer. Jeg personlig kan ikke forstå hvorfor disse foreldrene velger å risikere barnas liv, men årsaken synes å ha betydning mer enn noe annet. I de fleste vestlige land er vaksinetettheten høy, og de få prosentene som velger ikke å vaksinere sine barn nyter godt av flokkimmuniteten.


Hvor ille står det egentlig til i vaksinemotstandskretser? 
Det er ille. Jeg har tidligere tatt for meg hvor notorisk uredelige vaksinemotstanderne er, ikke minst vist hvor utrolig uinformerte de faktisk klarer å fremstå. De gangene de flommer inn på ulike forum er veien svært kort før de går løs på selve personen som målbærer kritikk mot deres unyanserte fearmongring, forvrenging av data osv. De spekulerer ofte i å linke til undersøkelser som faktisk motsier de det selv hevder, men vet at de fleste ikke ser eller får med seg dette. De linker noen ganger til sider som kan se ut som forskingssider, men som ikke er det. De linker stort sett til rene konspirasjons og antivaksine nettsteder som ikke på noen måte målbærer annet en løgner, forvridde og feiltolkede data.

Dette er måten de argumenterer på. Her er brukt et eksempel med broer. Det er ironisk ment, men det synliggjør hvordan vaksinemotstandere argumenterer.  
Jeg føler med antivakserne. Jeg har veldig stor forståelse for deres argumenter. For min del er jeg veldig imot … broer. Jeg kjører ikke over en bro før jeg har fått tilgang til en fullstendig rapport om brostrukturen. Det vil si at jeg må få vite broens bæreevne også på alle komponentene som er brukt i byggingen av broen. Det vil si strekkfasthet, bruddgrense og seighet. Jeg er også veldig skeptisk til at de har brukt samme type metall som de også har brukt til å bygge atombomber med. Ikke bare det, men i mange broer har de brukt treverk, altså det samme materialet som brukes til å lage papir, jeg bare nevner det.  
Ingeniørfirmaer har tjent milliarder på å bygge bruer, men bare så det er sagt, bruer kollapser og det skjer mens det bygges enda flere bruer hvor Ingeniørfirmaer tjener enda mer penger. Follow the mony sier bare … Mennesker dør når broer kollapser. Er du villig til å satse på at du ikke vil bli blant de døde neste gang du går eller kjører over en bro? Jeg har ikke prinsipielt ikke noe imot broer, men de må bygges skikkelig og være sikre. Metall, betong og ikke minst treverk er kort og godt ikke godt nok. Frem til de bygger helt sikre broer vil i alle fall ikke jeg krysse en eneste bro. Jeg kommer til å svømme over elven, slik naturen fra barnsben mente vi skulle krysse elver, det er det sikreste. Det er tross alt ingen som dødd på grunn av at en elv har kollapset .... 

Jeg har svært mange klipp og linker til vaksinemotstandernes uredeligheter, de sprer løgner og fryktretorikk. Jeg er av den klare oppfatning at det i stor grad skyldes uvitenhet, i tillegg er det personer i miljøet som spekulerer rått og kynisk på uvitenheten om vaksiner. I bloggene under er det en fin bunke klipp over galskapen vaksinemotstanderne klarer å serverer.
Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon
Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon del 2


Noen klipp av nyere dato. 
Det står riktig ille til når det gjelder å forholde seg til hva forskingen sier om vaksiner. Dette er mennesker som ikke på noen måte kan eller vil forholde seg til noe annet en rent vås og tøv. Legg merke til bruken av kilder i de klippene hvor enklelte henviser til dette. Det bare understreker mitt poeng at vaksinemotstanderne har en «religiøs» overbevisning om at vaksiner er noe dritt.  De viser ofte til dårlig designede undersøkelser og til undersøkelser som faktisk sier det motsatte av det de selv hevder. De satser på at nettopp du ikke leser hva de reelt sett linker til, men tar det for god fisk.


Akkurat. Så det er musehjerne og hesteurin i vaksiner? Nei, det er det ikke!

1504073_10151805388182374_1229490919_n
Bill Gates snakker om vaksiner, ikke befolkningsreduksjon …Dette er myter som har gode kår på ulike fora også her hjemme.

Hvor be om dokumentasjon på at vaksiner virker når du allerede “vet” at det gift.


1512313_759176674097737_63014305_n
Men, tror du på satan så vaksinerer du dine barn … jada …


De fleste skjermdumper vist under er hentet fra Vaksineaksjonen.  Det er interessant å se hvem som er moderatorer inne på Vaksineaksjonen. Det er et eget ekkokammer hvor ikke noen andre enn antivaksere slipper inn. Sykepleier Ragnhild Marie Madsen er (har tonet den sin virksomhet noe) en sentral person i vaksinemotstandmiljøet her hjemme sammen med Cathrine Woldstad, som også kaller seg Cath Woldstad. Rolf Erik Hansen er også en velkjent figur i dette miljøet. Sandy Lonoe er svært aktiv inne på vaksineaksjonen. Hun kommenterer også på konspirasjonsfjolleblogger som denne. Hun har vært aktiv på antivakssiden Vactruth

Du kan også lese om henne her, og her, hvor hun forsøker å utgi seg for å være noe hun ikke er.


Vaksineasjonen-mod


Lederen for vaksineaksjonen Kjetil Dreyer mener seriøst at barnemishandling faktisk er vaksineskader har noe gått galt, eller så er han ondskapsfull. Jeg snakker om Shaken Baby Syndrome som er alvorlig barnemishandling. Les: Here we go again: The vile tactic of blaming shaken baby syndrome on vaccines. Selv en marginal intelligent menneske bør skjønne at det er hinsides redelighet å komme med slikt sprøyt.

Dreyer om shaken


Akkurat. Det sier vel det meste av hvor Lonoe legger listen.

lonoe om vaksiner-fredsprisen

Det blir sikkert Vaksineaksjonen som skal ta i mot prisen på vegne av vaksinemotstanderne …

Far dømt til livstid i fengsel for …
Denne tar virkelig kaka. Dette er bare løgn fra ende til annen.
FireShot Screen Capture #614 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Her har Natural News kokt sammen en skikkelig røverhistorie som er det reneste nonsens. Denne går som en urban legend i antivakskretser.
Natural News er er av verstingene i antivakskretser i å spre nonsens og konspirasjonstøv. 
La oss ta noen av sakene hvor NaturalNews er fullstendig ute og sykler.
Mainstream Climate Science Defeats Global Crank Mike Adams
Crazy conspiracies appear immediately about Aurora shooting
Natural News is trying to murder me with laughter
Ten Misconceptions From Natural News
Top 10 Worst Anti-Science Websites
5 Easy Ways to Spot a B.S. News Story on the Internet
NaturalNews.com slimes breast cancer research again


All vaccines may cause autism
Nei det gjør ikke det Sandy Lonoe. Det er ikke noe som tilsier at der riktig. Jeg kommer tilbake til det.

FireShot Screen Capture #590 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts 

Har tatt for meg påstandene tidligere her: Vaksinemotstandens kyniske ansikt


Those Vaccinated With The Pertussis Vaccine Are …

Seriøst? Kikhoste spres gjennom vaksinering mot kikhoste? De fleste skjønner at dette er det renste nonsens.

trond rud juger

Kikhoste spres via dråpesmitte. Kikhoste regnes som en svært smittsom sykdom. Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhosteantistoffer slik at lite blir overført via placenta. Mennesket er eneste reservoar for bakterien.

Jasså, viser vitenskapen at “antibodies” ikke er nødvendig for å bekjempe virus? Sukk … Som jeg nevnte innledingsvis så har disse menneskene null peiling på immunologi, virologi, bakteriologi, hvordan vaksiner virker eller epidemiologi.

Bedrock of vaccitation thery crumbles as science reales antibodies …

Vaksineaksjon-Trond Ruud- Vaksien1

Kortversjonen: Kroppen har to typer immunforsvar; et ytre immunforsvar som består av slimhinner og hud, og et indre immunforsvar.

Det indre immunforsvaret kan igjen deles opp i to deler, medfødt og tillært. 

Det medfødte og det tillærte immunforsvaret er avhengige av hverandre. I den medfødte varianten består immunforsvaret av makrofager og dendrittiske celler. Makrofager er storspisende celler som fortærer bakterier og virus.

Når kroppen blir smittet, skjer det to ting. Samtidig som kroppen bygger opp immunforsvaret mot smitten, dannes hukommelsesceller av både T-celler og B-celler. Poenget med vaksiner er å sette i gang en immunologisk hukommelse mot et aktuelt patogen uten at pasienten må bli syk først. Det er definitivt en del sykdommer man ikke vil ha, og som potensielt er dødelige. Derfor vaksinerer man!


Andreas Bachmair – Hour 1 – Unvaccinated Children …

Nei, nei og atter nei. Dette er dundende galt!

stuve juger

Først: Dette er påstander som sirkulerer i det alternative landskapet. Vi snakker om en undersøkelse snekret sammen og designet av vaksinemotstander og homeopat Andreas Bachmair, som også driver Impfschaden.info (som er en tysk versjon av Vaccineinjury.info). Dette er et tysk antivaksverksted som er godt kjent for å fremme absurde helsepåstander og som glorifiserer homeopati som det saliggjørende mot de fleste sykdommer. Vaccineinjury.info er et antivaksforum og en viktig kilde mot vaksiner som brukes av antivaksere rundt om kring i verden.

Andreas Bachmair studien (som jeg velger å kalle den) baserer seg på selvrapportering, noe som er kontroversielt. Selvrapportering er i seg selv en dårlig ide, når det er på internett kan dette bli svært morsomt og enda dårligere, noe som er tilfelle her.
Når det er dårlig utformet er det ubrukelig kort og godt. 

“For statistical evaluation of the state of health of entirely unvaccinated children we request you to fill out the following form. The data will be published anonymously and handled with utmost confidentiality. The results help us to acquire accurate information about the health of unvaccinated children”
Andreas Bachmair studien gjør er å basere data på selvrapportering fra uvaksinerte som senere (etter press) ble sammenlignet med vaksinerte fra KIGGS studien, som hadde et annet design.

Dette blir som å sammenligne epler og koteletter og hvor svaret blir - fargen blå. Andreas Bachmair studien har en aldersfordeling av undersøkelsesobjekter der hovedvekten av barna ligger på alderen 0-4 år.


Studien er katastrofalt dårlig designet. Det er så store skjevheter at et er pinlig. Ingen kontrollgrupper opp mot vaksinerte barn. Utvalget er skjevt. De som har svart er de som er svært positive til alternativbehandling og negative til helsevesenet. Undersøkelsen er slaktet og plukket i fra hverandre og behørig omtalt her.

Med tanke på de metodiske svakhetene i studien er et det en gåte at en kan konkludere at uvaksinerte barn er friskere en vaksinerte. Men igjen, dette er et godt eksempel på hvor uredelige vaksinemotstanderne er i bruk av kilder, tolking av data, og ikke minst hvordan de lager konklusjoner som ikke henger særlig godt sammen når en begynner å pirke i materien. Svaret er Confirmation bias. Anbefaler Stuve og andre antivaksere å lese “Let’s put on a Study!” Jeg har tatt for meg dette tullet tidligere, da spredd på nettet av sykepleier Ragnhild Marie Madsen.


Hadde Stuve gjort noen flere undersøkelser hadde hun funnet denne undersøkelsen fra JAMA Pediatrics - som faktisk sier det motsatte som sammenlignet helsetilstanden til små barn som fikk sine barnevaksiner til vanlig tid, og de som fikk dem senere enn normalt eller aldri, såkalte undervaksinerte barn.

Det er to grupper med undervaksinerte barn som er verdt å se nærmere på i den undersøkelsen:

1) De som fikk vaksinen for sent (eller aldri) av årsaker ikke spesifisert, eller av andre naturlige årsaker.
2) De som fikk vaksinen for sent (eller aldri) grunnet foreldrenes valg om å ikke vaksinere barnet.

Studien tar for seg barn født mellom 1. januar 2004 og 31. desember 2008 spredt over hele USA, antallet var totalt 323 247 barn.

Studien viste at 48,7% av barna var undervaksinert i én dag eller mer. Nesten halvparten av barna var altså for sene med en eller flere vaksiner, noe som i seg selv er ganske betenkelig og bekymringsfullt. Barn som ikke kunne få vaksinen av ulike medisinske årsaker (organtransplantasjon, svekket immunforsvar etc) var ikke med i studien. Barna ble fulgt opp i 36 måneder.

Gunnar Tjomlid har gått igjennom undersøkelsen og det er klare tall: Uvaksinerte barn blir oftere alvorlig syke. Les detaljene han viser til. 

Andre studier viser det samme:
Vaccinated Children Not at Higher Risk of Infections or Allergic Diseases, Study Suggests

Dessverre føre vaksinemotstand til at en rekke sykdommer det er lett å beskytte seg mot blusser opp igjen i ulike deler av den vestlige verden.
SALON - Measles outbreak! Vaccine trutherism now officially a public health crisis

Aattp.org - Thanks Anti-Vaxxers: Measles Outbreak Reported in New York City (Video)
Dette er ganske enkelt – Vaksineres ikke barna er de mer utsatt for sykdommer og helseproblemer enn vaksinerte barn, dette forplanter seg faktisk helt opp i tenårene. Rådet er: Vaksiner barna!

Merck vaccine scientist admits presece of SV40 and AIDS in vaccines …

Denne er virkelig drøy.

  seppola rører om HIV i vaksiner
Helt seriøst mener anivakserne at det er SV40 virus og Aids i vaksiner. Dette er så vannvittig at det er kun fundamentalistiske antivaksere som kan gå ut med denne type påstander. Legg merke til kilden Seppola bruker. Seppola sprer det reneste galskap i alle fora hun får tilgang til når det gjelder vaksiner. 


Folkefiender Paragigmeskifte Forlag
Trond Skaftnesmo har skrevet boken Folkefiender hvor han skriver om Andrew Wakefield (vaksiner og autisme); Olle Johansson (stråling) og Arpad Pusztai (genmodifiserte organismer). Selv om Skaftnesmo som er filosof skriver om kontroversielle personligheter, og gjør et forsøk på å renvaske de for enhver kritikk, så blir det ikke mer riktig av den grunn. Olle Johansson er et stjerneeksempel personligheter som blir hyllet i marginale kretser og hvor hans teorier er testet og konklusjonen er at han tar feil.


madesen beundrer Wakefield-2012-mars

guthus om Wakefield

Jeg tar med hva også Per Einar Guthus sier her om vaksiner. Ikke minst linker han til Vaccin.me som er en svensk antivaksblogg som får vaksineaksjonen til å se redelig ut i forhold. Mytene blant antivakserne dør ikke. Uansett hvor mange ganger man linker til og viser at Wakefeilds forskning er feil, og at han fra forskerhold er avkledd svært grundig, så stikker antivakserne fingrene i ørene og synger lalala av full hals. 
 
La oss forholde oss til Andrew Wakefield som av vaksinemotstandere blir sammenlignet med Ignaz Philipp Semmelweis, en sammenligning som er absurd. 

La oss se litt på Andrew Wakefield siden vi snakker om vaksiner.
I Vaksinemotstandskretser så gjentas stadig påstandene om MMR-vaksinen fører til Autisme. (MMR vaksinen er en immuniserende vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder. Navnet kommer av de engelske navnene på sykdommene: Mumps, measles og rubella)
Vaksinemotstanderne bruker Andrew Jeremy Wakefield som kilde. Wakefield er en britisk. tidligere kirurg og forsker som I 1998 publiserte en forskingsrapport hvor han hevdet at MMR-vaksine førte til autisme. Men historien begynte før 1998. 

I 1996 fikk Wakefield en halv million dollar via en rettshjelpsorganisasjon hvor foreldre med autistiske barn vurderte å kjøre et massesøksmål mot helsemyndigheter og vaksineprodusenter. Det ble hevdet å være en sammenheng mellom MMR - vaksinen og autisme.

I 1997 forsøkte Wakefield å patentere en vaksine mot meslinger, som han påsto var mye sikrere. Han har konsekvent nektet for dette i ettertid.


I 1998 la han kronen på verket da han kom med sin rapport hvor han hevdet at MMR - vaksinen førte til autisme. Det skapte sterk skepsis til vaksinen i Storbritannia. Skepsisen spredte seg raskt til en rekke land, deriblant Norge.
I 2004 undersøkte Journalisten Brian Deer saken nøye. Han avdekket at Wakefield hadde forfalsket studien, og at han også hadde økonomiske motiver for å gjøre dette. Han oppdaget også at Wakefield planla å tjene penger på et ”Autism detections kits”

Andre forskere har gjort en rekke oppfølgende studier fra 1999 og frem til i dag, men ingen viste noen sammenheng mellom MMR- vaksinen og autisme. Konklusjonen er at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR – vaksinen og autisme. 

Cochrane-oversiktene har etter gjennomgang av 31 studier konkludert med at MMR vaksinen ikke forårsaker autisme. Det er heller ikke funnet noen sammenheng mellom Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, autisme eller aseptisk meningitt. 


Cochrane Summaries - Using the combined vaccine for protection of children against measles, mumps and rubella
Medisinske og vitenskapelige eksperter er enige om konkusjonen som sier at MMR vaksinen ikke er assosiert med autisme.
PubMed - Immunization Safety Review: Vaccines and Autism.
Pubmed - Vaccines for measles, mumps and rubella in children.


En grundig gjennomgang i 2007 fant ikke noen beviser eller sammenheng mellom MMR og autisme
Pubmed - Vaccines and autism: evidence does not support a causal association.


En gjennomgang i 2009 av en rekke studier om sammenheng mellom MMR vaksinen og autisme konkluderer med at MMR vaksinen ikke er forårsaket av vaksinen. Det ble også satt lys på Thimerosal. Studiene er utført i en rekke land av mange forskere og de ville ha funnet selv små sammenhenger, men det gjorde de ikke.
National Center for Biotechnology Information (NCBI) - Vaccines and Autism: A Tale of Shifting Hypotheses
WHO er helt tydelige på at thiomersal er trygt i de mikroskopiske mengder de finnes i noen få vaksiner: Thiomersal tatt ut av alle barnevaksinene i Norge i 1997. Kvikksølvfrykt er derfor ikke noe relevant argument mot å vaksinere barna. Her er noen av de mest vanlige tilsetningsstoffer og sporstoffer, og deres hensikt i vaksiner. 

Det finnes ikke en eneste peer-reviewed undersøkelse som støttet Wakefields påstander. I 2010 trakk det anerkjente medisinske The Lancet tilbake de siste av Wakefields artikler. Dessverre vil vaksinemotstanderne se bort fra alle fakta vdr Wakefield og hevde at MMR vaksinen forårsaker autisme. Det er ikke noe som tilsier at MMR vaksinen kan linkes til autisme. Selv ikke Skaftnesmos bok kan endre på det.


Bilder fra Sally O. Elkordys innlegg i BAN VACCINES 2013

Mens vi snakker om MMR-vaksinen og autisme så tar jeg med denne

langeland om vaksiner

Vaksinemotstanderne prøver svært så hardt å finne støtte for sammenhengen mellom MMR-vaksinen og autisme. Det pekes til en sak, i dette tilfellet var det en lokal domstol i Rimini, Italia, en liten by på den nordlige adriaterhavskysten, som har kommet frem til at et barn, et år etter MMR vaksinen fikk autisme. Advokaten for saksøkerne, Luca Ventaloro, er en kjent italiensk anti-vaksine advokat som gir juridisk råd om hvordan du kan unngå obligatoriske vaksinasjoner. Vi snakker om en lokal domstol som gjorde sitt vedtak på grunnlag av vitneprovet til en legene Massimo Montinari og Francis Niglio som legger tesene til Andrew Wakefield til grunn. Montinari har skrevet en bok om hvordan man enkelt kan behandle autisme med sunn mat og blomsterremedier.

Alle rettsdokumentene er på italiensk, men det finnes en grovt oversatt versjon.
Retten velger i tillegg å se bort fra Italienske helsestyremaktes informasjon om MMR og autisme, som er på linje med internasjonal praksis på området. Den lokale domstolen har kort og godt ignorert de klare bevisene som viser at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Italian Federation of Pediatricians har protestert på rettsavgjørelsen og påpekt det svake grunnlaget dommen er tuftet på.


Langeland burde definitivt sette seg bedre inn i teamet, og jeg kan anbefale han å lese disse studiene som en start.
Det er gjennomført en rekke epidemiologiske studier som viser at det ikke er påvist noen sammenheng mellom MMR - vaksine og autisme.
Jeg har tatt for meg påstandene i et tidligere blogginnlegg.

Gardasil Provides no Benefit …

Sandy Lonoe og theliberybacon har en særegen forståelse for undersøkelsen hun drar frem. Eller sagt på en annen måte - Lonoe spekulerer i at at de aller fleste vaksinemotstandere ikke leser og langt mindre skjønner hva som står i en slike undersøkelser. Da er det ikke så nøye å linke rett til undersøkelen med en gang, men til et nettsted som har sin helt egen tolkning i god antivaks ånd.

lonoe-juger

Hva sier undersøkelsen som det linkes til her? Jo den sier:
"Conclusions.Within 4 years of vaccine introduction, the vaccine-type HPV prevalence decreased among females aged 14–19 years despite low vaccine uptake. The estimated vaccine effectiveness was high."

Beklager Lonoe, du tar dundre feil, og du vet det. Du spekulerer i at dine tilhengere ikke leser, eller gidder å sette seg inn i hva du faktisk linker til. Anbefaler deg å lese: New study shows HPV vaccine helping lower HPV infection rates in teen girls
HPV vaksinen er en vaksine som er undersøkt svært nøye før den ble sluppet på markedet i 2006. Vaksinen er godkjent i over 100 land, og det er gitt over 100 millioner vaksinedoser. Tre nye rapporter: - HPV-vaksinen er trygg 

Dogs And Cows and Toxic Vials …

Kildekritikk er ikke noe Seppola bruker mye tid på.
FireShot Screen Capture #612 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts
Nei, nei og atter nei Seppola, dette er sprøyt og det reneste galskap.
 
400 000 piker I fare: HPV-Vaccinen kan give alvorlige bivirkninger
Seppola deler en gammel dansk avisartikkel i tabloidavisen BT der hensikten er å skremme jenter fra å ta HPV-vaksinen. Dette er bare tull.
seppola juger igjen om Gardasil
"Det er gjennomført store analyser av denne vaksinen i Norge, Danmark og og Sverige.

Forskere har sett på helseregistrene til over 300 000 HPV-vaksinerte og sammenlignet dem med rundt 700 000 ikke-vaksinerte jenter født mellom 1988 og 2000 i både Sverige og Danmark.

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe svært vanlige, seksuelt overførbare virus som kan forårsake livmorhalskreft.

- Vi kan ikke se noe som tyder på at HPV-vaksinen medfører risiko for alvorlige bivirkninger, sier Lisen Arnheim-Dahlström ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Institutet (KI).
Det er svenske og danske forskere ved KI og Statens Serum Institut i København som har stått bak studien."

Forsking.no - HPV-vaksinen gir ingen alvorlige bivirkninger

Seppola bør lese disse i tillegg:
- Ny studie bekrefter norske tall: Få bivirkninger ved HPV-vaksinen
- HPV-vaksine hjelper voksne kvinner
- Ingen alvorlige bivirkninger
- HPV vaccinations reduces risk of cervical lesions

 
Søte munnfuller mot omgangssyke
Seppola har ingen skrupler over søppel hun sprer.
FireShot Screen Capture #734 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon
Fra vaksineaksjonen

Påstand: I Rotavirusvaksinen (omgangssyke og diaré) inneholder phenol. Dette forårsaker betennelse i hjertemuskelen og blodårene, febersykdommer, slimhinneforandringer og lymfeknuteforandringer. Vaksinen fører også til Kawasakis syndrom.

Fakta: Det er ikke phenol i rotavirusvaksinen. Men stoffet finnes i ørsmå mengder i maten vi spiser og drikker. Det skulle jo bety at hvis en følger den snodige logikken til Seppola her så bør det være farlig å drikke et glass vin her. At rotavirusvaksinen fører til Kawasakis syndrom er helt hinsides tøvete, og det er det absolutt ingen holdepunkter for å hevde at det er noen som helst sammenheng, Seppola drar frem dette i ulike sammenhenger. Hun driver med det vi kan kalle fearmonging.

Du kan også lese her:

Nye vaksiner mot omgangssyke er sikre og effektive
Norske spedbarn får vaksine mot omgangssyke

Vaksinen er kun mot rotavirus, ikke mot andre årsaker til omgangssyke. Kunnskapssenteret har en gjennomgang rotavirusvaksinen og kostnadseffektiviteten. Totalbildet er at mange småbarn/spedbarn blir alvorlig syke av rotavirus hvert år. Det er penger å spare på færre sykehusinnleggelser, men mye viktigere er den lidelsen man sparer ungene (og foreldrene) for.

Men det er et annet aspekt her:

Rotavirus dreper over 500.000 barn hvert år
“Rotavirus er den vanligste årsaken til diarè hos barn i hele verden. Det finnes gode vaksiner og enkel behandling mot det dødelige viruset, men fattige barn får ikke den beskyttelsen de trenger” 
 
The Guardian - Mali introduces rotavirus vaccine
The Pediatric Infectious Disease Journal - Uptake, Impact, and Effectiveness of Rotavirus Vaccination in the United States: Review of the First 3 Years of Postlicensure Data
CDC – Center for Disease Control and Prevention - Rotavirus
 
Infertil etter Gardasil …
Ikke denne nå igjen … Catrine Woldstad burde definitivt vite bedre en å linke til Ragnhild Marie Madsens artikkel fra Fripresse. Madsen er en racer i å gjengi undersøkelser feil, kirsebærbplukke resultater og hun satser på at ingen av hennes lesere (som er antivaksere) får med seg hva hun og hvordan hun faktisk linker opp artikler. Madsen burde lese fagtidsskriftet som burde være av interesse for henne. Woldstad burde kanskje også oppdatere seg om hva forskingen sier om HPV vaksinen.
Kommentarene under Wolstads innlegg er preget av ren uvitenhet og fearmongring.
FireShot Screen Capture #730 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts
Les og lær
“As soon as the HPV-vaccine was introduced, Anne Szarewski called for it to be given to boys as well as girls, telling one interviewer that it was unfair that the responsibility for protecting oneself against the sexually transmitted virus should lay with women only. She also believed that the vaccine should be made available to older women and had begun to initiate some trials in this area.” http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5890
Tre nye rapporter: - HPV-vaksinen er trygg
High grade cervical disease halved with HPV vax
Claim: The Gardasil HPV vaccine has been proved to have caused the deaths of 32 women. FALSE!
Frequently Asked Questions about HPV Vaccine Safety
HPV vaccinations reduces risk of cervical lesions

Vaksiner verre en antatt
Mens vi snakker om Fripresse så har vi en artikkel som hevder at vaksiner er verre en antatt. Igjen dett er en artikkel hvor Ragnhild Marie Madsen står bak (hun er hovedbidragsyter av antivaksstoff for Fripresse som nå er gått under jorden). La oss se litt på hva artikkelen sier og ikke minst hvorfor den ikke er riktig.
FireShot Screen Capture #733 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Artikkelen det vises til er fra tidligere Fripresse (er nå nedlagt)
Dr Chris Shaw ved University of British Columbia og kollega Dr Lucija Tomljenovic er noe som drar frem i artikkelen inne på Fripresse. Begge er kjente vaksinemotstandere og passer naturligvis inn i Madsens måte å presentere data, som heller ikke denne gangen er riktig.  Artikkelen på Fripresse er vinklet slik at det skal se ut som om forskingen rundt vaksiner er omstridt. Det er det naturligvis ikke. La oss se litt på hva Dr Lucija Tomljenovic og Dr Chris Shaw faktisk sier om vaksiner, ikke minst hvor feil de tar.

Dr Lucija Tomljenovic og Dr Chris Shaw er kjent for å dra frem midt sagt tvilsom forsking for å undergrave tilliten til vaksiner. La oss heller se litt mer på hva fakta faktisk sier og hvor feil Shaw og Tomljenovic tar.

La oss se hva de to personene over presenterer: Claiming aluminium as adjuvant causes autism and autoimmune disease:
Svaret de fikk var dette: And global warming is caused by the decrease in the number of pirates or: Why an inorganic chemistry journal should not publish a vaccine epidemiology paper.
Men Tomljenovic og Shaw gir seg ikke: Also, falsely claiming Gardasil is deadly and inefficient:
Igjen fikk de svar på tiltale:
Ovarian failure caused by Gardasil? Not so fast…
More pseudo-scientific garbage from Tomljenovic and Shaw
Spreading misinformation on the testing and effectiveness of childhood vaccination, and supporting conspiracy theories about vaccines


Vaccines: The Toxic Truth

Gary Null er en antivakser av rang, men har har noe å fare med? Absolutt ikke.

garry null om vaksiner
Gary Null har sitt eget radiotalkshow. Hvor han lirer av seg pseudovitenskap og kvakk. Er mot vaksiner og selvfølgelig så er han en av sjarlatanene i dette miljøet som benekter at HIV forårsaker AIDS, for å ta høydepunktene.

Quackwach - A Critical Look at Gary Null's  Activities and Credentials
Discovermagazine - Gary Null, Cultivator of Dangerous Woo, Plants Seeds of Death
ScienceBlogs.com - Too deliciously ironic for words: Gary Null hoist with his own petard
Skepacabra - Gary Null gets a taste of his own bad medicine
Daily Neews - Gary Null suit vs. supplement manufacturer claims Gary Null's Ultimate Power Meal nearly killed him


Påstand: CCD Admit 98 Million Americans Received Polio Vaccine …
Uff av meg Lunoe, dette er så feil på mange nivåer. Fearmongring av verste skuffe.  
Faktisk syns jeg denne bloggen: Polio vaccine does not cause cancer–debunking a myth sier det som bør og kan sies om saken. Sjekk ut kildene i bloggen jeg linker til som linker til reelle undersøkelser/studier, såkalte peer-reviewed journals som betyr at forskningsrapportene granskes og vurderes av jevnbyrdige fagpersoner for å se om studien har høy nok kvalitet til at resultatene kan publiseres. 


Vaksinemotstanderne bryr seg naturlig nok ikke om den slags. Her går det mer på antall kilder og hvor mange ganger man gjentar ulike feilaktige påstander. Jeg har uansett satt opp en del fakta under.

FireShot Screen Capture #732 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts
Legg merke til kommentarene her. De svelger rått det Lunoe bringer til torgs uten motforestillinger. Ingen stiller et kritisk spørsmål!

La oss se litt på fakta her:
Artikkelen har sitt opphav et helt annet sted fra. En alternativ naturpreparatør ved navn Dave Mihalovic. Han har selvfølgelig et patronbelte fylt opp av antivitenskaplig kvakk om hvor grusom vaksiner er, og frelsen ligger i alle mulige alternative behandlinger som homeopati, refleksologi og ellers alt som ikke har et eneste papir på at det faktisk fungerer.


Hvis det var tilfelle at 98 millioner amerikanere mottok poliovaksine som kunne føre til kreft så ville det vært en skandale av dimensjoner. For øvrig støtter vaksinemotstanderne seg på denne artikkelen fra forsking.no fra april 2004. Det er ikke noe som tilsier at det faktisk er hold i dette, og samme år (august 2004) skriver NCI (National Cancer Institute): Studies Find No Evidence That SV40 is Related to Human Cancer.

Det hører med til historien at det tilbake på 50 tallet var det en hendelse - The Cutter Incident der levende virus ble inkludert i en polio vaksine som resulterte i 10 dødsfall og 200 barn som ble rammet av lammelser.

Vi vet også at noen poliovaksiner ble forurenset med Simian vacuolating virus (SV40) som potensielt kunne føre til kreftsvulster, men selv etter omfattende forsking rundt dette er det ikke grunnlag for å konkludere med at vaksinen førte til kreft.

Vaksiner som var forurenset er selvfølgelig trukket ut av markedet for lenge siden. Det er derfor helt hinsides å hevde at 98 millioner amerikanere mottok vaksine som var forurenset. Det ville vært en skandale som ikke hadde vært mulig å holde skjult på noen måte.  


Koppervaksinens utrolige historie

Trond Rud roter det fryktelig til her i klippet lenger ned. Det meste av det han påstår er veldig feil. Det Trond Rud hevder vdr Alfred Russel Wallace hvor han skulle ha hevdet at vaksinen ikke virket, er ikke riktig. La oss rydde opp.

Vaksinering bygger på erfaringen om at mennesker som hadde vært smittet med kopper, ikke fikk sykdommen på nytt. Inokulasjon eller Variolasjon var en en primitiv form for vaksinering, hadde en viss utbredelse i Europa, inklusive Norge, på 1700-tallet.  Kopper ble rispet inn i huden på en frisk person, som så ble syk i en mild form av sykdommen. Koppeviruset blomstrer dessuten mest i svelget og i selve koppeutslettet, i mindre grad i blod, urin og avføring. Koppesmitte fra huden var ikke så sterkt konsentrert. På den tiden var ikke folk kjent med virus, men de tok en del beslutninger som var fornuftige for å hindre spredning og minske risiko.

Den moderne vaksineteknikkens far er imidlertid den engelske legen Edward Jenner (1749–1823). Han hadde merket seg at budeier som var smittet med kukopper, som er ufarlig for mennesket, ikke fikk menneskekopper. Han begynte derfor å vaksinere mennesker med infisert materiale fra dyr som hadde kukopper, noe som resulterte i nærmest full beskyttelse mot menneskekopper.


Som en følge av Jenners eksperimenter ble det i Danmark-Norge allerede i 1810 innført tvungen koppevaksinering for alle. I dag er kopper en utryddet sykdom, i stor grad på grunn av systematisk og strategisk vaksineringsarbeid i WHOs regi, med en vaksine som ikke var særlig forskjellig fra Jenners vaksine. Utryddelsen av kopper må regnes som et av de store milepæler i medisinens historie. Kilde.

Trond rud feil

Arbeidet for å bekjempe kopper var drevet fram av framsynte og idealistiske mennesker, blant annet av Nils Herzberg, prest i Rosendal. Det er tragisk at man ikke ser storheten i at i det tilbakestående landet Norge anno tidlig 1800-tall fantes mennesker som fulgte med i internasjonal medisin, og sørget for å redusere, og etterhvert eliminere den fryktede og dødelige sykdommen fra vårt land. Antivakserne forvrenger fakta på en motbydelig og uredelig måte.
“I desember 1801 foretok stabskirurg Magnus Andreas Thulstrup i Christiania den første vaksinasjonen mot kopper i Norge.
Vaksinematerialet, som har en omdiskutert opprinnelse, ble hentet fra Danmark, England, Irland og andre land gjennom en livlig skipstrafikk. I enkelte tilfeller ble det også tatt materiale fra kuer med kukopper (cowpox) i Norge. Man var opptatt av effekten av vaksinematerialet og ikke av opprinnelsen. Det var i begynnelsen vanlig å passere materiale fra én vaksinert person til neste.

I 1891 ble Det Animale Vaccine-Institut opprettet i Kristiania og vaksinematerialet ble fra da av oppformert på kalver. Fra å ha hatt status som en sjelden sykdom hos storfe ble det mellom 1889 og 1928 rapportert 70 985 tilfeller av kukopper, noe veterinærene mente skyldtes overføring fra vaksinerte mennesker til storfe. Koppeliknende sykdommer ble også registrert hos hest, gris, sau, geit og hund på denne tiden” Kilde: Kopper og koppevirus – 200 år siden første vaksinasjon i Norge" 

Et nytt sjarmtroll dukker plutselig opp i ulike kommentarfelt Erlend Vandvik. Han er Osteopat og satt tidligere i styret i Norsk Osteopat Forbund. 
vandvik 1om polio
Dette er selvfølgelig bare tull siden siste rapporterte tilfelle av polio i India var i januar 2011.

I følge Vandvik er HIV og AIDS bare tull. Sukk … Jeg håper ikke dette er holdinger som støttes av Osteopat Forbundet. Å dra frem Peter Duesberg er mildt sagt en katastrofe. Dette vitner om manglende kunnskaper rett og slett.
Vandvik
vandvik om hiv

Så møtte han motstand av sine mildt sagt kontroversielle meninger og holdninger, men da var omkvedet i god antivaks ånd at han blir forfulgt og truet. Dette er med all respekt bare tull.


vandvik om hiv2

Det er det vanlige tøvet at når en tar for seg tøvet som kommer fra blant annet Vandvik, så er det å anse som forfølgelse og trusler. Poenget er at kommer man seilende med offentlige, kontroversielle påstander, med dårlig dokumentasjon, må han  tåle å bli holdt ansvarlig for det han sier - og tåle å bli motsagt. Men det er altså å anse som trusler.

I god antivaksårnd kommer også Vandvik drassende med vaksine-autismekortet.

autismekortet

Har tatt opp det lenger oppe i bloggposten og trenger ikke kommentere dette videre enda en gang.  Vandvik viser at han ikke har fille peiling på filla peiling på immunologi, virologi, bakteriologi, hvordan vaksiner virker eller epidemiologi. Det er nok ikke noe de underviser i for å bli osteopat. Å bruke kvakksalveren Russel Blaylock, (som også selger ulike alternativ preparater) som kilde er kreativt, men dessverre helt feil. Men igjen: Study of 1.3 Million Kids Reveals Vaccines Aren't Associated with Autism. Det sier vel det som bør sies.

The history of vaccines er et godt sted å begynne hvor man kan se hva vaksiner har betydd for folkehelsen de siste århundrer. Nettstedet er bygd opp en informativ og pedagogisk måte. De som står bak nettstedet er The College of Physicians of Philadelphia. The College of Physicians of Philadelphia ble etablert i 1787, for å fremme vitenskap og medisin. De har en rekke artikler og interaktive modeller, som viser hva slags medisinske utfordringer vi har stått overfor gjennom historien. Ikke minst hvordan vi har lært oss å bekjempe farlige sykdommer.

Timelines — History of Vaccines
http://www.historyofvaccines.org/content/timelines/all

Til slutt
Vaksinemotstanderne kan eller har ikke evne til saklig debatt. De kan faktisk ikke debattere. De har ingen trening eller kunnskaper i hvordan de kan møte kritikk - for hva de påstår og sier, ikke hvem de er som personer. Dette er mennesker som deltar i full åpenhet på nettet, det er de avhengig av for å spre antivakstøvet. Når de møter motstand er vi som går i debatt med de pedofile, stalkere og vi driver forfølgelse og det hagler beskyldinger om at vi kommer med trusler. De gjør det fordi de faktisk vet at de ikke har gode argumenter som kan forsvare påstander som forskingen har testet og tilbakevist mange ganger, uten at de affiserer antivakserne. 

Vaksinemotstanderne er noen av de mest uredelige du kan komme i kontakt med i debatter. De har et religiøst forhold til sine standpunkter, og de er kort og godt trippelvaksiner mot motargumenter og nekter konsekvent å forholde seg til hva forskningen i sum sier om vaksiner.

Vaksinemotstanderne som er en del av det alternative miljøet (og for så vidt konspirasjonsmiljøet) er preget av en relativisme – en slags postmodernisme som er nesten er latterlig. Objektive sannheter eksisterer knapt, og sannhet er noe hver enkelt kan skape selv. I et slikt landskap skal en ikke stille for mange kritiske spørsmål. Sannheter er noe den enkelte gjerne har erfart og følt seg fram til, blir den individuelle sannheten knyttet til hvem man er. Når man møter kritiske spørsmål i debatter eller blir sitert på noe som faktisk er dundrende galt, så rokker det ved ens egen person. Det ser vi mange eksempler på. Derfor vil kritikk oppleves som alt fra trolling til personangrep, hets og forfølgelse i sin ytterste konsekvens, ja sågar hagler det med beskyldinger om klebling av ytringsfriheten.
 
Blogger hvor jeg har tatt for meg vaksinemotstanderes vindmølletøv.
Nei, Poliovaksinen fører ikke til kreft, og vaksinerte barn er ikke sykere en uvaksinerte barn.
“Nei, Poliovaksinen fører ikke til kreft, og vaksinerte barn er ikke sykere en uvaksinerte barn.
Facebook og andre arenaer og forum på nettet er på mange måter en karusell hvor en kan gjenta myter og påstander i en evig sirkel. For all del det finnes mye god informasjon på nettet, men mange er ikke særlig trenet i å sortere faktainformasjon fra regelrett vås, som det finnes tonnevis av.

Jobben med å imøtegå mye av tøvet som spres på nettet er som å holde gresset på en fotballbane kort med neglsaks, altså mer eller mindre en håpløs jobb, men noen ganger kan det være greit å eksponere noen av vaksinemytene, samt en del av gjengangerne som sprer og gjentar sine påstander til det kjedsommelige.”

Vaksinemotstandens kyniske ansikt
”Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom MMR – vaksinen og autisme, men vaksinemotstandere tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield. Dessverre spres dette tullet av personer som faktisk er helsefaglig utdannet, og definitivt bør vite bedre.
Det er gjennomført en rekke
epidemiologiske studier som viser at det ikke er påvist noen sammenheng mellom MMR - vaksine og autisme.
Det kirsebærplukkes i dårlig designede studier og de driver ren
fearmongering. Fakta gjengis ukorrekt fordi de vet at de fleste har lite kunnskap om epidemiologi. Mange vaksinemotstanderne kan høres tilforlatelige og troverdig ut, men det er helt til en begynner å grave litt i påstandene og ikke minst ser på kilder de bruker. Jeg har tatt for meg vaksinemotstanderens uredelige kommunikasjonher og her, samt laget en oversikt over mange av de mytene du vil møte fra den kanten. Vaksinemotstanderne vil fraråde deg å søke informasjon på sidene jeg har nevnt. De mener at myndighetene og legemiddelselskaper og ikke minst media er med i en konspirasjon. Det har jeg tatt opp tidligere.” Les mer her


Vaksinemytene som ikke vil dø
“Det er ingen tvil (hvis man orienterer seg i historisk perspektiv) at vaksiner redder liv. Vaksinemotstanden i en del land har ført til at vi ser en økning i enkelte sykdommer som det er lett å beskytte seg mot ved hjelp av vaksiner. På verdensbasis så vet vi at barnedødeligheten er kraftig redusert de senere år på grunn av effektive vaksineprogrammer. Vaksinemotstanderne rundt om kring i verden er forbausende samstemte i sin motstand mot vaksiner. De bruker stort sett de samme argumentene, og i stor grad de samme kildene og skremselspropagandaen”.


Vaksinemotstandens grimme ansikt.
”Det er viktig å ta informerte valg. Hørt det før? Vaksinemotstanderne messer stadig om akkurat det. Men jeg har i flere blogginnlegg tatt opp hvordan de argumenter, ikke minst hva slags kilder og autoriteter de lener seg på.
Det er nettopp det som er så farlig med ekstreme vaksinemotstandere og det tøvet de sprer. Folk tror de gjør et "informert" valg, men hvordan kan man ta et informert valg når informasjonen man bygger på er riv ruskende gal”?


Kjære vaksinemotstander
Følgende brev ble skrevet av Megan Cran (som er sykepleier) fra Facebookgruppen Stop the Australian Vaccination Network den 22.06.2012.

“Du har spurt oss i mange fora om vi som er pro vaksinasjon kan ha empati og fortåelse for deres synspunkter. Jeg stiller deg det samme spørsmålet.
Forestill deg at du har brukt over seks år av livet ditt på å studere hardt, slik at du forstår grunnleggende biologi, kjemi, fysiologi, patologi, immunologi og farmakologi, fordi du har lyst til å bli lege eller sykepleier. Da er dette fag du må kunne for å få jobben.
Forestill deg at du gjennom de mange årene med vitenskapelige studier, der du ofte har studert alt av tilgjengelig forskningsmateriale og støttet deg til kvalifiserte meninger fra mennesker som har STØRRE innsikt enn deg selv på området, og har kommet til samme konklusjon som det biomedisinske flertallet støtter: at vaksiner er trygge og effektive.
Forestill deg at du, gjennom ditt daglige arbeid, ser uvaksinerte eller immunsvekkede mennesker blir forferdelig syke eller dør, av sykdommer og komplikasjoner det finnes vaksiner mot.”


Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon
På generell basis har jeg ikke mye pent å si om vaksinemotstanderne som herjer på ulike fora. De baserer seg på dogmatisk irrasjonalitet, ubegrunnet frykt og en sterk mistro til helseråd fra myndighetene. De kaller seg «vaksineskeptikere», men skepsisen har ikke rot i rasjonalitet og vitenskap, men i irrasjonell skremselspropaganda og i tillegg tøvete konspirasjonstankegods.


Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon del 2 Forrige bloggpost tok opp hva slags konspirativt vindmølletøys vaksinemotstanderne danser rundt på nettet med. Vaksinemotstanderne forvrenger og manipulerer data, bløffer, kirsebærplukker biter av informasjon m.m. De driver med fear mongring hvor de spiller på redsel og tvil om og rundt vaksinering. Vaksinemotstanderne kan høres tilforlatelige og troverdig ut, men det er helt til en begynner å grave litt i kildene og påstandene de bringer til torgs. Å ta for seg alle kildene de bruker i et blogginnlegg er ikke mulig, men vi se litt nærmere på noen av de, samt gi deg som leser noen verktøy for å kjenne igjen deres argumenter.”

Bloggen Saksynt om vaksiner
Gunnar Tjomlid som har skrevet en rekke gode artikler rundt temaet vaksiner. Han har også imøtegåt en del regelrett tøv og løgner som serveres av antivakserne rundt på nettet. 


Vaksiner redder liv
Denne grafiske fremstillingen av effekten vaksiner har hatt i den vestlige verden (mer presist USA) er ganske hardtslående:
Grafikken er basert på tall hentet fra studien
Historical Comparisons of Morbidity and Mortality for Vaccine-Preventable Diseases in the United States publisert i JAMA i 2007 og denne oversikten fra CDC.


Vaksinér barna dine! Jeg er selv et barn av antivaksine-hysterisk mor, og har som sådan aldri blitt vaksinert. Derfor har jeg sterke minner fra både da jeg hadde meslinger, kusma, kikhoste og røde hunder i oppveksten på 60 og 70 tallet. Jeg fikk ikke lov til å ta en eneste vaksine, ikke stivkrampe eller Bcg heller. Dette er for meg utilgivelig av min mor, det var uansvarlig og jeg var så sjuk av meslinger at det er utrolig at det faktisk gikk bra, kikhosten likedan, jeg satt i en måned i sittende stilling i senga og kjempet mot kvelning.

Klare tall: Uvaksinerte barn blir oftere alvorlig syke
For et par dager siden ble det publisert en studie i JAMA Pediatrics som sammenlignet helsetilstanden til små barn som fikk sine barnevaksiner til vanlig tid, og de som fikk dem senere enn normalt eller aldri, såkalte «undervaksinerte barn».

Flokkimmunitet – en kjapp innføring - Hvorfor skal jeg vaksinere meg? Jeg dør ikke av litt influensa!
Dette er et vanlig argument mot vaksiner. Sykdommen man vaksinerer seg mot er enten så sjelden at man ikke tror man kommer til å få den (takket være vaksiner, ironisk nok), eller at den oppleves som så pass ufarlig at man ikke synes det er verdt den mikroskopiske risikoen for en alvorlig bivirkning fra vaksinen. Begge disse argumentene kunne vært gyldige om man utelukkende trengte å tenke på seg selv og sitt eget beste. Men verden er ikke slik. Vi lever i et samfunn hvor vi alle har et ansvar ikke bare for oss selv, men også for andre.


Vaksinemotstandere bommer grovt igjen
I går kunne vi lese at ny forskning har vist at P-spiral forhindrer utvikling av livmorkreft og kan også slå tilbake forstadier til slik kreft. Denne norske studien er publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, og resultatene er svært oppsiktsvekkende og gledelige.

Vaksinemotanderne klarer likevel å rote det til, som vanlig. Inne på Facebookgruppen til «Vaksineaksjon.no – Vaksineinformasjon for den bevisste» finner vi dette:

Kjetil Dreyer våser om vaksiner
En Facebookvenn kom over dette bildet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør», en side for å promotere John Virapens bok ved samme navn:


Kjetil Dreyer vås.er om vaksiner – igjen
Kjetil «AltShop» Dreyer liker ikke vaksiner. Det så vi bl.a. i forrige bloggpost om hans manglende evner til å verifisere informasjonen han deler med sine følgere i sin misjon for å skremme folk fra å la seg og sine barn vaksineres. Her følger ennå et eksempel. Følgende melding ble nylig postet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør»:


Dag Fallet vrøvler i vei om vaksiner Vaksinemotstander Dag Fallet er misfornøyd med at jeg har blogget om effekten av influensavaksinen, og i sin egen blogg tar han til motmæle. Han viser til samme Cochrane-review som meg og skriver:

Fugleinfluensavirus funnet i vaksiner? Vent litt, ikke så fort…
Jeg kommer vel ikke utenom å skrive noe om dette våset som jeg ser blitt postet uttallige steder på web. Et av stedene jeg har sett det er på nettstedet romerike.no.


Roald Dahl om vaksiner

En liten tekst skrevet av forfatteren Roald Dahl tilbake i 1986. Dahl mistet sin syv år gamle datter grunnet meslinger – en sykdom vaksinemotstandere mener er ufarlig og undvendig å vaksinere mot, og som en del dypt forvirrede foreldre arrangerer smitteringer for å prøve å gi sitt barn


Nyttige kilder og info:
Leaving the Anti-Vaccine Movement - Voices For Vaccines
The History of vaccines - Misconceptions about Vaccines
The History of vaccines - History of Anti-vaccination Movements
The History of vaccines - The Scientific Method in Vaccine History
Klikk.no/helse - 8 myter om vaksiner
Tre nye rapporter: - HPV-vaksinen er trygg
Spørsmål og svar om vaksine
Fritanke.no - Svekket tillit til vaksiner skader folkehelsen
Nettavisen.no - Fire fantasifulle vaksinerykter
The New England Journal of Medicine: The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists
Wired Magazine - The anti-immunization crowd clings to well-worn myths. Arm yourself with facts.
Wired Magazine - The Misinformants: Prominent Voices in the Anti-Vaccine Crusade
Popular Science: How To Argue With The Anti-Vaccine Crazies: A Guide
Journal of Medical Ethics: Misled and confused? Telling the public about MMR vaccine safety
Robert Koch Institut - KIGGS studien
JAMA – Pedriatics: A Population-Based Cohort Study of Undervaccination in 8 Managed Care Organizations Across the United States

Pappas Blogg - Vaksinér barna dine!
Skepsis.no – Om vaksiner
Dagfinns blogg - HPV-vaksine redder liv
hegehelsesoster.blogg.no
4brooker - Når fagfolk blir overmannet av konspirasjonsteorier
The Misinformants: Prominent Voices in the Anti-Vaccine Crusade



Blogg oppdatert  15.02.2014 - 29.03.2016

2 kommentarer: